V zimě je nejvhodnější doba k zahájení očkování proti klíšťové encefalitidě

tick-482613_1280
Nejúčinnější ochrana proti klíšťové encefalitidě je očkování.

Pokud uvažujete o tom, že necháte své dítě očkovat proti klíšťové encefalitidě,  v chladných  měsících je ten správný čas. Dobrá imunita nastupuje po dvou dávkách očkování, a proto začnete-li  s předstihem, na první jarní klíšťata už budete připraveni.

Nejvyšší aktivita klíšťat končí zhruba s koncem léta,  s infekcí se někdy setkáme ale i v listopadu. Záleží na klimatických podmínkách.  Nárůst počtu onemocnění v posledních letech je dán právě příznivějšími tepelnými podmínkami. Ty jsou příznivé pro klíšťata i hostitelská zvířata.

 

Co je to klíšťová encefalitida?

 

Je virové onemocnění vyvolaná virem klíšťové meningoencefalitidy. Virus napadá centrální nervovou soustavu a může probíhat pod obrazem meningitidy (zánět mozkových blan), meningoencefalitidy (zánět mozkových blan a mozku), encefalomyelitidy (zánět mozku i míchy).

Rezervoárem viru jsou lesní zvířata, drobní hlodavci, ježci. Přenašečem je infikovaná nymfa či dospělec klíštěte obecného. Vzácně se můžete nakazit požitím nepasterizovaného mléka kozího nebo ovčího.

 

Průběh onemocnění

 

Po přisátí infikovaným klíštětem přichází inkubační doba, která trvá většinou  7-14 dní. Pokud onemocnění probíhá typicky dvoufázově, první fáze nastupuje po inkubační době ve formě chřipkových příznaků (únava, zvýšená teplota, bolesti kloubů, hlavy, svalů). Po několika dnech zlepšení, nastupuje druhá fáze, kdy se již projevuje postižení centrálního nervového systému (výrazné bolesti hlavy, ztuhlost šíje, světloplachost, horečka, zvracení, závratě, třes, dezorientace).  Akutní stav encefalitidy trvá povětšinou 2-3 týdny a vyžaduje hospitalizaci.

Onemocnění může mít variabilní průběh – od forem, kdy člověk ani neví, že virem onemocněl či proběhne pouze první fáze onemocnění až po velmi závažné formy  ohrožující na životě.  Úmrtnost na onemocnění je poměrně nízká (cca 1%), ale u mnoha nemocných zanechá onemocnění i chronické potíže, např. bolesti hlavy, obrny, deprese, poruchy soustředění a paměti, poruchy spánku.

 

 

Léčba onemocnění

 

Cílená léčba neexistuje, nemocné léčíme pouze symptomaticky dle jejich příznaků.  Podáváme léky proti bolesti, proti teplotě, proti zvracení, proti otoku mozku.  Nutný je striktní klidový režim, bez fyzické i psychické zátěže a to i v době rekonvalescence.  U těžkých průběhů je léčba intenzivní, k zachování základních životních funkcí.

 

 

Kdo je nejvíce ohrožen?

 

Klíšťová encefalitida může probíhat mírným i velmi závažným průběhem. Obecně lze říci, že starší lidé mají horší průběh onemocnění než děti.  Očkovat lze děti už od jednoho roku věku, ale vzhledem k tomu, že takto malé děti mají nemoc spíše ojediněle a většinou s lehkým průběhem, můžeme s tímto očkováním začít později – např. ve věku 3 let. Vakcína se ale dá podat i kdykoli v pozdějším věku.

 

 

Jak se můžeme chránit

 

První možností je ochrana před samotným přisátím klíštěte. Do rizikových oblastí je dobré obléci dlouhé kalhoty a rukávy a aplikovat repelent. Po příchodu z lesa ihned dítě prohlédnout a případné klíště ihned vyndat.

Spolehlivější ochranou je očkování. Účinnost ochrany po aplikaci dvou dávek vakcíny se udává 95-100%.

 

Schéma očkování

 

První očkování probíhá ve schématu – 1. dávka ve zvolené datum, druhá dávka za 1-3 měsíce, třetí dávka za 9-12 měsíců po dávce druhé. Následně probíhá přeočkování za tři roky a poté v pětiletých intervalech. Pokud přeočkování nestihnete přesně v termínu, nevadí, existuje zde poměrně široká tolerance při promeškaném termínu přeočkování.

Pokud jste nestihli očkování zahájit včas, existuje i tzv. zrychlené schéma očkování, kdy se druhá dávka podává hned za dva týdny po první.

 

 

Reakce po očkování

 

Reakce po očkování proti klíšťové encefalitidě nevídáme často.  K lokálním nežádoucím účinkům jako je otok, zarudnutí a bolest v místě vpichu, dochází spíše zřídka. Můžeme pozorovat horečku zejména u dětí po první dávce.  Jiné celkové příznaky jsou po očkování vzácné a mizí do několika dní.

 

 

Sdílet tento článek:

ANTIBIOTIKA

ATOPICKÝ EKZÉM

OČKOVÁNÍ

TEPLOTA

VÝŽIVA KOJENCŮ

ZAŽÍVACÍ OBTÍŽE