8 věcí, co musíte mít v dětské lékárničce…a jak ji rozšířit v době epidemie?

3mesice l

Sepsali jsme pro Vás tipy na obsah lékárničky v období epidemie COVID-19 , ať již doma, či na cestách 

 

1. Teploměr

 

Spolehlivější při měření dítěte jsou teploměry klasické, kontaktní. Novější bezkontaktní jsou často jen velmi orientační. Tělesná teplota je pro nás lékaře často důležitá informace. Měřte během nemoci tedy dítě opakovaně a léky proti teplotě podávejte pouze pokud teplota vyšplhá nad 38 °.

 

2. Léky na snížení teploty

 

Teplotu u dětí léčíme tzv. antipyretiky dle váhy dítěte. Zde uvádíme dávkování nejběžněji dostupných léků.

 

Paracetamol (Panadol, Paralen):

15 mg na 1kg váhy dítěte na 1dávku max. 4x denně po 6 hodinách (tzn. dítě vážící 10 kg může dostat  150 mg každých 6 hodin)

Ibuprofen (Ibalgin, Nurofen):

10 mg na 1kg váhy dítěte max . 3x denně po 8 hodinách (tzn. dítě vážící 10 kg může dostat 100 mg Ibalginu každých 8 hodin)

 

3. Léky na bolest

 

Pokud má dítě bolesti (hlavy, zubů, ucha, svalů…), můžeme ulevit od bolesti stejnými léky jako máme na snížení teploty a to ve stejném dávkování. Pokud dítě bolí akutně břicho a my si nejsme jisti příčinou bolesti, před návštěvou lékaře léky nepodáváme, abychom nemaskovali eventuální důležitý příznak rozvíjející se náhlé příhody břišní.

 

4. Léky na alergii

 

Při projevech alergie jako je vyrážka, svědění, zarudnutí kůže, ale i kýchání, pálení očí, použijte takzvaná antihistaminika. Neměla by chybět v žádné lékárničce. Pro děti již od kojeneckého věku je to například Fenistil kapky, ve starším věku Dithiaden, Zyrtec, Zodac, Aerius apod.

 

5. Léky na průjem

 

Na mírný průjem stačí rehydratace, dietní opatření a probiotika – proto mějte vždy v lékárničce např. Enterol, Biopron či laktobacílky. Na závažnější formy průjmu je vhodné přidat preparáty na bázi čištěného jílu (Smecta, Sorbecta) či preparát Tasectan. Na doplnění elektrolytů a glukózy při výrazných průjmech můžeme použít rehydratační roztoky Kulíšek, Enhydrol.

 

 

6. Léky při zvracení

 

Rehydratační roztoky by neměly chybět v žádné lékárničce. Pokud Vaše dítě opakovaně zvrací, nejlepší forma rehydratace je podávat vychlazený rehydratační roztok, který dodá vašemu dítku elektrolyty a glukózu. Jsou to Vám jistě dobře známé Kulíšek či Enhydrol. Jsou vhodné i při silnějších průjmech.

 

7. Dezinfekce na rány, náplast

 

V určitém věku dětí jsou pády a odřeniny na denním pořádku. Vaše lékárnička by proto měla být vybavena základní desinfekcí, náplastmi a ideálně i hojivým přípravkem na větší rány. Velmi dobře fungují přípravky na bázi aktivního stříbra.

Desinfekce se vám bude hodit i sezóně klíšťat. Před i po jeho vyndání bychom měli místo vpichu vydesinfikovat.

 

8. Odsávačka

 

Pokud máte doma kojence či batole, je odsávačka nenahraditelný pomocník. Malé děti se neumí příliš efektivně vysmrkat a hleny je často dráždí ke kašli. Při větší rýmě též může dojít i ke komplikacím, jako např. zánět středního ucha.

Zkuste děti učit smrkat už od nejútlejšího věku.

 

9. V době epidemie…

 

S příchodem epidemie koronaviru by se vaše lékárnička měla rozrůst kromě výše uvedeného ještě o další důležité věci.

Nejvhodnější je omezit pobyt v místech s větší akumulací lidí. Jsou ale záležitosti, které odložit nejdou, a proto pokud se vydáváte v této době do města, k lékaři či na úřad, kromě povinné roušky si vezměte s sebou i desinfekci na ruce a neváhejte ji opakovaně použít. Vhodné jsou i jednorázové rukavice, které s příchodem domů zlikvidujte.

 

Sdílet tento článek:

ANTIBIOTIKA

ATOPICKÝ EKZÉM

OČKOVÁNÍ

TEPLOTA

VÝŽIVA KOJENCŮ

ZAŽÍVACÍ OBTÍŽE